Ce sunt?

SISTEMELE FOTOVOLTAICE
Sistemele fotovoltaice convertesc radiațiile solare în energie electrică. Celula fotovoltaică, componenta de bază a unui sistem fotovoltaic, este realizată din materiale semiconductoare ale căror proprietăți le folosește pentru a capta radiațiile solare. Aceste radiații sunt transformate în curent electric continuu, care este transformat, la rândul lui, în curent electric alternativ prin intermediul invertorului din sistemul fotovoltaic.

Soluții Rezidențiale

Economisiți facturile la electricitate

Soluții Industriale

Investiți într-un parc fotovoltaic

Avantajele sistemelor fotovoltaice

Sistemele de panouri fotovoltaice au o serie de avantaje care le fac atat de cautate in aceasta perioada:
  • facturi de energie mai mici – panourile solare folosesc energia Soarelui pentru a genera energie electrica gratuita. In felul acesta te bucuri de facturi de electricitare mai mici si poti vinde surplusul de energie produs;
  • iti asigura independenta energetica;
  • durata de functionare indelungata – cele mai bune panouri fotovoltaice au eficienta de peste 84% chiar si la 25 ani de la data fabricatiei;
  • costuri de operare si intretinere mici – sistemele fotovoltaice nu necesita operatii complicate de mentenanta;
  • protejeaza mediul – nu produc noxe sau zgomot si folosesc energia regenerabila a Soarelui.

    Dezavantajele sistemelor fotovoltaice
  • investitie initiala mare, dar care se amprtizeaza in timp, mai ales in conditiile actuale de crestere a pretului energiei electrice;
  • productia de energie este dependenta de numarul de ore insorite

Componentele unui sistem de panouri fotovoltaic.

Panouri fotovoltaice
Un panou este format din mai multe celule fotovoltaice care contin doua materiale semiconductoare.
Invertor
Invertorul este un dispozitiv electric care transforma curentul direct (DC) produs de panourile solare, in curent alternativ (AC) care poate fi folosit pentru alimentarea dispozitivelor electrice.
Circuit electric
Cablurile solare asigura transferul energiei electrice de la panouri la invertor.
Contor
Controlerele/regulatoatele sunt dispozitive electronice care regleaza curentul continuu provenit de la panourile fotovoltaice, pentru a incarca corect bateriile.
COSMIC ELECTRIC POWERL

Tipuri de sisteme fotovoltaice

Energia verde este una dintre direcțiile cheie pentru un viitor sustenabil.
Sistemul fotovoltaic de tip on-grid este conectat la sistemul electro-energetic național. O parte din energia electrică produsă este consumată direct de producător, reducând consumul acestuia din rețea și facilitând astfel reducerea costurilor la factura de energie electrică, iar surplusul este injectat în sistem.
Sistemul fotovoltaic de tip off-grid nu este conectat la sistemul electro-energetic național, surplusul de energie produsă fiind stocat în acumulatori. Energia electrică stocată este disponibilă atât ziua, cât și noaptea.
Performanța sistemelor fotovoltaice este influențată de orientare, grad de înclinație, umbrire și temperatură. De aceea, metodele de captare a radiației solare pot varia între sisteme cu orientare fixă sau sisteme cu posibilitate de orientare după una sau două axe și amplasări la nivelul solului, pe clădiri sau chiar integrate în elementele de construcție.